Hurtigt internet

Der findes næppe noget, som kan være mere frustrerende end langsomt internet. Mange betaler for en internethastighed de ikke får, og flere mangler gode råd i valget af den mest optimale bredbåndshastighed. Hvilken hastighed du bør vælge afhænger af, hvor hurtig din nuværende forbindelse er, samt hvilken betydning hastigheden har for dig og de behov, du har.

Du kan tage en hastighedstest her – test din internet hastighed her.

Har du brug for lynhurtigt internet?

Internet hastighed – eller mangel deraf – kan påvirke kvaliteten af oplevelsen du har med alt fra e-mail og webbrowsing til online gaming og steaming.

For at hjælpe dig med at finde ud af, hvilken hastighed der passer dig, bør du først forstå, at forbindelseshastighederne er kalibreret i megabiter pr. Sekund (Mb eller Mbps), et tal, der henviser til, hvor mange bits data – i millioner – kan flyttes i et sekund.

I nedenstående diagram finder du båndbreddeoverslag, forudsat at en bruger udfører en aktivitet ad gangen.

Du kan sammenlign bredbånd her på pris og hastighed.

Forståelse af internet båndbredde

Generelt er båndbredde den maksimale hastighed, hvormed du kan downloade data fra internettet til din computer.

Tænk på båndbredde som en vandslange. Sig, du skal fylde en 100-liters tank. Hvis din haveslange kun udsætter 5 l vand pr. Minut, skal du vente 20 minutter for at fylde tanken. Men en stor brandslange, der kan tage 5 liter vand hvert sekund, fylder tanken på mindre end to minutter.

Båndbredden er som slangens størrelse. Jo større det er, jo flere data kan du trække ned i en given tid.

Båndbredde måles i bits per sekund. Bemærk at bits er forskellige end bytes, den fælles måling af filstørrelse. En byte svarer til 8 bit, så 1 megabyte (MB) svarer til 8 megabiter.

Hvis du har en 1 megabit per sekund-forbindelse, vil en 1MB-fil tage otte sekunder at downloade.

Ved en 1 Mbps-forbindelse vil en MP3-fil, som kan måle ca. 6 MB, tage cirka 48 sekunder at downloade. En film på 5 gigabyte eller 5.000 MB vil tage cirka 11 timer.

Hvilken internetforbindelse skal du vælge

Den båndbredde, du tildeles, deles blandt alle enheder på din forbindelse. Hvor meget du har brug for afhænger af, hvordan du bruger internettet.

Hvis du har én person til at downloade et videospil, en anden, der streamer en film og en anden person er på Instagram på sin telefon, skal du have nok båndbredde til at holde alle lykkelige.

Videostreaming har tendens til at spise den mest båndbredde, så husholdninger, der kører med samtidige strømme, vil måske gerne have brug for højere hastigheder. Netflix anbefaler en 3 Mbps-forbindelse til en standardkvalitetstrøm og 5 Mbps til en high definition stream. To samtidige HD-kvalitetsstrømme ville skulle bruge omkring 10 Mbps og så videre.

Online videospil kræver ikke meget båndbredde at spille. Imidlertid kræver download af et videospil eller en anden stor fil meget båndbredde.

Hyppige fildeltagere og downloadere kan vælge højere hastigheder, selvom det er nemt at planlægge dine downloads, når netværksbehovet er lavt.

Måske har du behov for fibernet? Find fibernet her.